Universidad Miguel Hernández Elche

Instituto de Investigación de Drogodependencias

Drogas. Investigación, formación y aplicación de programas y recursos

Redes sociales

Facebook Síguenos!

Más información

Enlaces interesantes

Artículos de prensa

DES DEL MOLÍ

Diario: Diario Avui

Fecha: 07/06/2002

Palabras clave: Fumar, Projecte, Llei

Tema: Publicidad

DES DEL MOLÍ

FUMAR
Maria de la Pau Janer
E l Govern de Navarra ha aprovat un projecte de llei que prohibeix fumar a qualsevol centre de treball, públic o privat, on hi hagi dos o més empleats. Tampoc no es pot fumar als centres comercials, als recintes sanitaris, educatius, esportius i d'oci. Aquesta normativa pretén solucionar el problema més important de salut que té Navarra: sis-cents morts directament produïdes pel tabac cada any i una despesa de 96'1 milions d'euros. Davant la gravetat de la situació, doncs, es multipliquen les mesures legals. Cal parar el fum.
És una bona idea que, als llocs on les persones han de conviure durant moltes hores, es restringeixin absolutament les possibilitats de fumar. Els fumadors passius sempre han de patir per allò que ells no fan, cosa que és molt injusta. És bo que la protecció de la salut dels no fumadors es consideri més important que el desig o la necessitat dels fumadors. Encara que tothom mereixi el màxim respecte per la seva forma de viure, no hi pot haver formes de vida que perjudiquin els veïns de taula a l'oficina.
A Navarra, a més, s'eleva l'edat legal dels fumadors, que passa dels setze als divuit anys. Aquest projecte de llei, que s'avança a la directiva europea que entrarà en vigor l'any 2004, prohibeix tot tipus de patrocini i comunicació comercial sobre aquest producte. Tots els adolescents hem provat de fumar. A vegades, era el resultat de voler ser adult, o una manera de cercar un grau major de seguretat, o un recurs per salvar-se de les hostilitats del món i dels altres.
Hi ha qui diu que fumar crema a poc a poc la vida. Hi ha qui defensa el dret de poder cremar-la a la velocitat que ho dicti la voluntat o les ganes. Els fumadors solen ser gent que assumeix uns riscos, que n'és conscient i els considera una part de la vida. Els no fumadors són aquells que han fet també una opció determinada. Si se'ls obliga a ser fumadors passius, no poden exercir la seva opció. Es converteixen en víctimes.

ACCESIBILIDAD  |  XHTML  |  CSS  © INID 2024 |  Sant Joan d'Alacant